DW

Официално лого на Deutsche WelleГледай DW Online

DW (Дойче веле) международна медия в Германия, който включва телевизия, информационен портал в Интернет и радио.
Според Закона на „Дойче веле“ официалната мисия на медията е да разпространява в чужбина политическата картина, както и стопанския и културен живот в Германия, а също и да представя възгледите на германците по важните световни въпроси.
Телевизионната програма на DW e на немски, английски, испански и арабски език. Медията предлага радио и уебсайт със съдържание на 30 езика, а телевизионната програма е денонощна. Основната целева група на медията са хора, които се интересуват от Германия и Европа, особено хората, които имат силно влияние в страните си.
Зрителите и слушателите на DW в целия свят за 2011 г. са 86 милиона.
Първата програма по радиото на DW се излъчва на 03.05.1953 г. с изказване на тогавашния президент на Германия Теодор Хойс. Година по-късно започва излъчване на френски, английски, испански и португалски. Четири години по-късно през 1957 г. в програмата на радиото влизат курсове по немски език. В следващите няколко години DW добавя нови езици към основната си програма.
На 01.04.1992 г. е пуснат телевизионният канал DW. Тринадесет години по-късно към медията е добавен и информационният портал http://www.dw.de.
Дойче веле се финансира от немското правителство. Годишният бюджет на медията е около 270 милиона евро. В DW работят над 1500 души от 60 националности.
На 31.12.2011 г. радио DW спира да се излъчва на къси вълни в България, защото броят на хората, които притежават радиоприемници на къси вълни намалява драстично. Радиото DW продължава да се излъчва онлайн.

Гледай на живо DW.Comments are closed.